Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трета национална въздушна обиколка на България

Снимка: БГНЕС

Трета национална въздушна обиколка на България започва от пистата на летище Пловдив. С обиколката започва честването на 100-годишнината от създаването на първия български самолет от инж. Асен Йорданов.

Излитайки днес от Пловдив, самолетите, които се включват в обиколката, ще се приземят на летището в Приморско. До там ще се лети по няколко маршрута, разказа Стоян Аврамов, ръководител на проекта за изработването на копието на първия български самолет "Йорданов 1":

Всяка група самолети, която лети по различен маршрут, над градовете, над които ще прелети, да прави по няколко виража - хората отдолу да разберат, че става нещо. Кацане на Приморско, зареждане, след което се разделя на два лъча обиколката. По-бавните самолети летят директно от Приморско до летище Бохот, край град Плевен, а по-бързите самолети отиват до летище Балчик, където се включват нови самолети, и прелитане до летище Бохот.

На 8 август обиколката ще завърши с посрещане на участниците отново на летище Пловдив. Тогава в Музея на авиацията ще бъде представено копието на самолета, създаден от Асен Йорданов през 1915 година. Ще бъде открита и изложбата "Построено от българи", която включва над 20 летателни апарата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна