Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи младежки лагер на норвежкия о. Ютьоя след атентата преди 4 години

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес на норвежкия остров Ютьоя се открива първият младежки лагер след атентата, извършен от десния екстремист Андерш Брайвик преди четири години, при който загинаха 69 души. Близо хиляда студенти са се записали за участие в тридневния лагер.

Организаторите на лагера ще изпълнят трите дни със семинари по политика. Първите участници пристигнаха на острова още вчера. Един от тях посочи пред "Евронюз":
 
Вълнувам се. Очаквам лагера с нетърпение, защото ще срещна много хора и някои стари приятели. Особено е чувството да се върна на острова след четири години. Трябва да създадем нови спомени. Това е единственият начин да продължим напред.

Генералният секретар на НАТО и бивш норвежки премиер Йенс Столтенберг също пристигна на острова вчера. Той посочи в интервю за Норвежката национална телевизия:

Прекрасно е, че стотици младежи отново са тук да изразят своята радост и жизненост. Днес Ютьоя се различава много от 22 юли преди четири години. Тогава той беше белязан от мъка, загуба и смърт.

Столтенберг допълни, че трагедията винаги ще остане в историята на острова, на който е построен мемориал в памет на жертвите.

Атентаторът Брайвик извършва нападението на Ютьоя, след като убива осем души с кола бомба пред централата на правителството в столицата Осло. Мотивира действията си с борба срещу мултикултурализма и асимилацията на норвежката култура. В момента излежава 21-годишна присъда в затвора.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени