Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови осем души са заболели от бруцелоза в град Рила

| обновено на 07.08.15 в 19:21
Снимка: БГНЕС

Нови осем души са заболели от бруцелоза в град Рила, показват последните резултати от серумните проби. Това съобщи в Кюстендил министърът на здравеопазването Петър Москов.

Броят на установените досега заболели от бруцелоза лица вече е 21. Притеснителното е това, че един от новозаразилите се е пил заразено, термично необработено мляко, коментира  министър Москов. 

Министърът увери, че на място са екипите на Регионалната здравна инспекция, но за да бъдат постигнати резултати, е необходимо местните хора да спазват препоръките. А те са в създалата се ситуация живеещите в град Рила да не консумират заразено мляко. По-успокоителна е информацията от Областната агенция по контрол на храните, че кръвните проби на 368 едри и дребни преживни и еднокопитни животни за бруцелоза са отрицателни.

По-късно на брифинг в Благоевград Москов уточни, че при анализ на причините за новозаразените с бруцелоза хора от община Рила е установено, че там масово се консумира т. нар. "квас" от термично необработено мляко:

Въпреки разпоредбите на РЗИ, в това населено място имало традиция да се оставя прясното мляко, смесено с кисело мляко, на слънце. Последният, който се е заразил, за който е верифицирана тази проба, всъщност той е бил лекуван, защото не му е било добре със заразено мляко, третирано по този начин, на 35 градуса, на слънце. Наистина моля да се спазват инструкциите на РЗИ.

Периметърът на изследването на заболяването се разширява. Проби ще се вземат и в близкото село Смочево по личното настояване на наместника на селото Василка Николова и от помощното стопанство на Рилската обител преди Голяма Богородица, съобщиха от общината.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна