Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна третата въздушна обиколка на България

| обновено на 07.08.15 в 16:26
Снимка: БГНЕС

От Летище Пловдив излетяха 15 леки самолета, които участват в третата въздушна обиколка на България. Тя е част от събитията, които съпътстват отбелязването на 100-годишнината от създаването на първия български самолет от инж. Асен Йорданов.

Първата спирка на участниците в обиколката е Приморско. Самолетите ще преминат също през летищата край Балчик, Плевен и София, за да финишират в събота отново в Пловдив. Сред любителите-пилоти е Ангел Ангелов:

Включваме се от ентусиазъм, естествено. Може би на всяко второ момче в България мечтата му е да бъде авиатор. Естествено и на мен. И за щастие мога да практикувам в момента като любител-пилот.

Председателят на Фондация "Български ВВС" Спас Спасов, подчерта, че обиколката ще се проведе на щафетен принцип, което означава, че на различни етапи във въздуха ще се присъединяват и други пилоти-любители, включително и три екипажа от Чехия. Той припомни, че първата въздушна обиколка на България е проведена през далечната 1926 г.

Според Стоян Аврамов, ръководител на проекта за изработването на копието на първия български самолет "Йорданов – 1" обиколката е най-вече повод за среща на любителите авиатори:

В България има няколко организации, които се занимават с проблемите на леката авиация и те имат своите нужди – взаимодействието с другите авиационни оператори, използването на въздушното пространство, съвместната работа с военните, което не винаги е лесно.

След финиширането в събота на участниците в обиколката в Музея на Авиацията ще бъде представено копието на самолета, създаден от Асен Йорданов през 1915 година.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна