Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дилма Русеф е най-непопулярният президент на Бразилия от 30 години насам

Дилма Русеф

Тракането на тенджери и тигани в четвъртък вечер в Бразилия съвпадна с телевизионното обръщение на президента Дилма Русеф. Бразилският лидер е най-непопулярният президент в страната от 1980 година насам. Анкета, публикувана в четвъртък, показва, че над 70 процента от бразилците смятат правителството на Русеф за лошо или много лошо. Само шест месеца след началото на втория й мандат, седем от десет анкетирани биха искали да видят Русеф обвинена. Правителството отговори като заяви, че неговите опоненти преувеличават икономическия спад на Бразилия, за да дестабилизират демократично избрания президент. Дилма Русеф и нейното правителство понесоха удар заради избухналия скандал около сключени договори в държавната петролна компания "Петролео Бразилейро". Политическият анализатор Рикардо Исмаел обяснява:

Анкетата показва, че популярността на Русеф е спаднала не само сред хората, които не са гласували за нея, но и сред собствените й избиратели. Ето къде е проблемът. Ако погледнем североизточния регион на Бразилия, анкетата показва, че 67 процента искат тя да бъде обвинена, защото смятат, че това е едиственият изход от тази ситуация.
 
Доверието в Бразилия спадна на фона на най-тежката икономическа криза от 25 години насам. Правителството ще бъде подложено на изпитание отново на 16 август, когато е насрочен национален протест срещу Русеф.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна