Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три града бяха евакуирани в Испания заради горски пожари

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Горският пожар, за който се предполага, че е подпален умишлено, принуди властите да евакуират трети град в западна Испания, предаде АФП. Над 1000 души са били евакуирани от град Хойос рано тази сутрин, ден след като други 1400 бяха принудени да напуснат домовете си в два съседни града. Представител на Червения кръст съобщи, че огънят се е разпространил заради силните ветрове в района. Пожарът, който избухна в планинската верига Сиера де Гата в четвъртък, е унищожил вече над 6000 хектара земя. Около 300 пожарникари и други спасителни екипи работиха тази нощ, за да овладеят стихията.

Още 300 пожарникари се борят с четири други горски пожара в югоизточния регион Мурсия. Те са били предизвикани от мълния и са изгорили досега над 700 хектара земя. Пети пожар е избухнал също от мълния вчера следобед, но бързо е бил потушен.

Рискът от горски пожари в западна Испания и в големи райони от средиземноморското крайбрежие на страната остава огромен заради високите температури и ниската влажност на въздуха. Тази година при пожари в Испания са били унищожени над 54 хиляди хектара земеделски и горски земи

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна