Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медведев: Мирното решение на вътрешните конфликти е единственият начин за запазване на народите и държавите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Руската федерация Дмитрий Медведев заяви по повод годишнината от агресията на Грузия срещу Южна Осетия, че единственият начин за запазване на държавите е мирното решение на вътрешните конфликти. На страницата си във Фейсбук Медведев написа: Последните събития още веднъж ни убеждават, че мирното решение на вътрешните конфликти е единственият начин за запазване на народите и държавите.

Медведев припомня, че Грузия нападна Южна Осетия преди седем години, като използва тежка артилерия, танкове и авиация. За няколко часа бяха убити и ранени хиляди хора, загинаха руски миротворци, които, в съответствие с мандата на ООН, бяха призовани да гарантират мира. Тяхното убийство бе грубо нарушение на международното право, най-сериозното престъпление, подчерта премиерът. Русия отговори остро, но адекватно, в рамките на нормите и принципите на националното и международното право. Главна цел на действията на Русия бе да предотврати смъртта на хората и хуманитарната катастрофа, пише още Медведев.

Руският премиер подчертава, че Русия винаги се е стремила към мир в Кавказ: Днес ние помагаме за изграждането на спокоен и безопасен живот в Абхазия и Южна Осетия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна