Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Група туристи се изгуби в Рила

| обновено на 08.08.15 в 22:30

Към момента акцията по издирването на изгубилите се в Рила туристи е без резултат. Хеликоптерът на Министерството на отбраната е преустановил търсенето. Петнайсет планински спасители продължават издирването и през нощта. Утре рано сутринта акцията ще продължи с 23 планински спасители и с хеликоптер, който е оборудван с термокамера.

По-рано председателят на Българския червен кръст Христо Григоров съобщи, че екип на Планинска спасителна служба - Благоевград издирва туристи, изгубили се в Рила. Григоров поиска помощ от министъра на отбраната Николай Ненчев с молба военен хеликоптер да се включи в издирването на групата. Според Григоров ситуацията е критична.

Жената, която е организирала прехода на групата руски туристи от хижа "Иван Вазов" до Рилския манастир, е туроператор от Созопол. В ранния следобед групата от над 6 човека, сред които и две деца, се е загубила в планината. От информацията, която жената е подавала на планинските спасители, е станало ясно, че тя не познава нито маршрута, нито района. Самата мобилна връзка между туроператора и планинските екипи е била нестабилна, а хората от групата са изпаднали в паника да не замръкнат в планината без необходимата екипировка.

В късния следобед към акцията са се включили и още два отряда, а първоначалният план на спасителната операция е бил, ако туристите не бъдат намерени до утре сутринта, в издирването да се включи и хеликоптер на "Активна грижа" с термокамера.

Още един инцидент с турист са регистрирали планинските спасители в Добринище - мъж е счупил крака си по време на изкачване на връх Безбог.  Пострадалият е транспортиран до болницата в Разлог.

От Планинската спасителна служба напомнят на любителите на планината да не подценяват опасностите и да не тръгват без водач, ако не познават района.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна