Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реки в Шуменско се нуждаят от спешно почистване, установи проверка

Снимка: Радио Шумен

Затлачени с битови отпадъци са коритата на река Енчова в Шумен и на Дерменджийска в село Мадара, установи Междуведомствена комисия, назначена от кмета на Общината. Проверката обхвана речните корита в населените места.

Двата участъка се нуждаят от спешно почистване, тъй като при високи води може да се залеят търговски обекти и жилищни сгради, заяви председателят на комисията Делян Узунски:

Хората буквално си изхвърлят боклуците там. Ще предложа на кмета там да се вземат мерки и то спешно. Всичкото това нещо трябва да бъде изчистено, защото има сериозна опасност от наводнения. Може би се изисква някакъв много по-сериозен контрол от страна на Общината, по-сериозни глоби.

 В Мадара участъкът е с дължина около 200 метра, като там е констатирана и силна ерозия. Огледът на река Поройна в Шумен е установил, че участъкът от ул. "Станционна" до края на града се нуждае от цялостно коригиране:

Ние сме предложили още миналата година, поискали сме пари от европейския фонд "Солидарност", около 3, 3 млн.,  разделено на три лота с геодезическо заснемане, проектиране и почистване на цялото корито, за да бъде с нормална проходимост.

  Проверката показва още, че деретата в Дибич, Радко Димитриево и Ивански са почистени и проводимостта е добра. Почистен е канала в Саламаново, но извън селото ще се наложи да се изгребат наносите, за да не се получи евентуално връщане на водни количества.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна