Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две кози от стопанството на Рилския манастир са с положителна проба за бруцелоза

| обновено на 11.08.15 в 11:37
Снимка: БГНЕС

Има заразени с бруцелоза животни в стопанството на Рилския манастир. Две от козите са с положителни  проби, съобщи тази сутрин заместник-областният управител на Кюстентдил Силвия Велкова. Информацията е подадена от Областната агенция по безопасност на храните.

Игуменът на Светата обител Адрианополският епископ Евлогий каза пред медиите, че не знае за тези положителни проби. Манастирските животни - около 60 овце и 5 кози, пасат високо в планината. Те не се смесват с други стада и не би трябвало да има заразени сред тях, поясни дядо Евлогий. Предстои на базата на доклад от ветеринарните служби и в Рилския манастир да бъде обявено огнище от бруцелоза и да бъдат набелязани конкретни мерки срещу разпространението на болестта, особено преди големия празник Богородица на 15 август, коментира Силвия Велкова.

С положителна проба са и 5 овце от стадо в Смочево, както и две крави, добави тя. До днес са взети за изследване 1449 проби на 809 кози, 522 овце, 77 говеда и 62 бивола. От тях с положителни проби са 169 кози, 2 крави и 5 овце, в Смочево ще бъдат евтаназирани 78 кози, а новооткритите болни 5 овце там са от друго стадо, поясни Велкова.

Във вторник ще е ясно ще се предприемат ли допълнителни ограничителни мерки за паша на животните в района на Рилския манастир заради установените случаи на бруцелоза. От началото на обявяването на огнището на заболяването болни от бруцелоза са 21 души, които са настанени за лечение в болница.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна