Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Червеният код за опасност от пожари в Югоизточна и Северна България остава в сила

Заради трайното засушаване режим на водата е въведен за жителите на три села в общините Ловеч и Тетевен

Снимка: БГНЕС

Остава в сила и червеният код за опасността от пожари в Югоизточна и Северна България. Три големи пожара са гасили около полунощ хасковските огнеборци. Изгорели са 20 декара борова и брезова гора в района на селата Корен и Малък извор.

Има съмнения, че пожарите са умишлени, тъй като горският масив е запален едновременно от няколко страни. Четири пожарни екипа са се борили със стихията и са успели да я спрат преди да се разпространи на по-големи площи. Полицията издирва хората, запалили гората. От противопожарната служба отново предупреждават пастири, животновъди, земеделци и всички хора да внимават с огъня на открито през тези дни, в които е обявен червен код за опасните пожари в област Хасково .

Заради трайното засушаване режим на водата е въведен за жителите на три села в общините Ловеч и Тетевен. Засегнати са 14 хиляди души. Предстои водоподаването да бъде нарушено и в други населени места в региона. Заради трайното засушаване и високите температури в Ловешка област дебитът на някои водоизточници е сериозно намалял. Това е принудило дружеството ВиК – Ловеч да въведе режим на водата в ловешките села Къкрина и Брестово и тетевенското село Градежница. Изготвен е график за пускането на водата, за да се осигурят необходимите количества в резервоарите. Предстои режим на водата ще бъде въведен и в град Тетевен и селата от общината Глогово и Голям извор, съобщи изпълнителният директор на ВиК – Ловеч Тихомир Матеев:

На този етап не може да се избегне, трябва да се въведе поради липса на вода. Очаква се до няколко дни, може би, до края на седмицата, ако не се променят метеорологичните условия.

Матеев допълни, че от режима на водата ще бъдат засегнати около 14 хиляди жители. Той уточни, че Ловеч не е застрашен от режим на водата, тъй като резервоарите в областния град се захранват с необходимите количества.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна