Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Солидна девалвация на китайския юан за втори пореден ден

Китайската централна банка позволи девалвация на юана за втори пореден ден, определяйки нов фиксинг на местната валута, който е с 1,6% по-слаб спрямо нивото от понеделник, когато банката обезцени юана с 1,9 процентни пункта.

Централната банка на Китай (PBoC) определи фиксинг от 6,3306 юана за един щатски долар спрямо вчерашно ниво на затваряне от 6,3231, като това представлява обезценка на местната валута с нови 1,6 процентни пункта и най-слаб фиксинг за юана от октомври 2012-а година.

През днешната валутна търговия на спот пазара юанът падна до дъно около 6,4392 спрямо долара, обезценявайки се с цели 3,6% от началото на седмицата и достигайки най-ниско ниво от август 2011-а година.

Вчера PBoC изненадващо повиши с 1,9% "лентата" на търговия на китайския юан спрямо долара и разхлаби досегашния затегнат валутен контрол в страната, определяйки това свое решение като "еднократна девалвация" на местната валута. Китайският юан може да се търгува в диапазон от 2% (спрямо щатския долар) около дневния фиксинг на Централната банка, като според новите правила фиксингът на юан ще се базира на неговото ниво на затваряне през предходната сесия на търговия. Целта е да се позволи движенията на местната валута да бъдат по-силно зависими от самия пазар (пазарно-ориентирани).

В свое изявление след днешното решение, Китайската централна банка, която разполага с огромните 3,65 трлн. долара валутни резерви, за да влияе на валутните пазари, обяви, че ще запази юана в "стабилни" и "благоразумни" нива и подчерта, че няма база за продължаващата обезценка на местната валута. В същото време тя предупреди, че може да интервенира, за да предпази местната валута от по-драматична обезценка. Заговори се, че след това предупреждение големите държавни банки в Китай са започнали да продават долари и това доведе до известна стабилизация на юана около 6,43 нивото. Минути преди края на днешната търговия нова интервенция върна местната валута към ниво от 6,3870, което означва, че в рамките на деня юанът се обезцени с "едва" 1%.

МВФ определи като "приветстваща стъпка" решението на PBoC да позволи по-голяма роля на пазара при определяне на нивата на китайската валута, но предупреди, че Пекин трябва да направи повече, за да позволи по-свободна търговия на юана.

Основната цел на предприетата от PBoC солидна девалвация на юана е да стимулира доста слабо представящата се китайска икономика и по-специално износа, който през юли се срина с 8,3 процентни пункта. Рязката обезценка на местната валута обаче носи и своите рискове, включващи опасността от изтичане на капитали от страната.

Слабото представяне на втората по сила световна икономика сякаш беше потвърдено от днешна важна серия не много добри икономически данни от Китай.

Индустриалното производство се повиши през юли с 6,0% на годишна база при прогноза за повишение с 6,6% и след растеж с 6,8% през юни. От началото на годината китайското индустриално производство нарасна с 6,3% на годишна база (спрямо първите седем месеца на 2014-а) при прогноза за повишение с 6,4%.

Китайските продажби на дребно нараснаха през юли с 10,5% при очаквания за повишение с 10,6% и след повишение с 10,6% през юни, като за първите седем месеца на годината беше отчетен растеж от 10,4% на годишна база при прогноза за повишение с 10,6 процентни пункта.

Дълготрайните инвестиции в Китай за периода януари – юли се повишиха с 11,25% на годишна база при прогноза за повишение с 11,5%, забавяйки темпото на растеж с 1,6% през първите шест месеца на годината.

Тези данни предполагат, че растежът на БВП на Китай през третото тримесечие ще се забави под растежа със 7% през първото полугодие.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна