Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срив на глобалните фондови и стокови борси с оглед на продължаваща девалвация на китайския юан

Световните капиталови пазари се намират под силен стрес с оглед продължаващата за втори пореден ден рязка обезценка (девалвация) на китайския юан. Променените в понеделник правила на Китайската централна банка (PBoC) относно валутния режим в страната доведоха до солидно понижение на юана спрямо щатския долар с цели 3,6% само в рамките на два дни.

Рязката девалвация на китайската валута причини паника на международните финансови пазари, като инвеститорите се втурнаха да продават акции и суровини, предпочитайки да намерят убежище във водещите държавни облигации и в златото.

От една страна изненадващата обезценка на юана от страна на PBoC се възприема като отчаян опит за стимулиране на слабо представящата се китайска икономика, което се отразява негативно на цените на основните суровини, чиито най-голям потребител е втората по сила световна икономика. От друга страна девалвацията на юана ще оскъпи китайския внос и ще направи доста труден живота на редица компании от Европа, Азия и САЩ, изнасящи за Китай. От трета страна рязкото понижение на юана се отразява силно негативно на останалите азиатски валути и на стоково-зависимите валути като австралийския, канадския и новозеландския долар и те се понижават до многогодишни дъна спрямо щатския долар и спрямо еврото, което оказва допълнителен натиск на пазарите на акции от двете страна на Океана.

Всичко това води до рязко повишение на напрежението на глобалните капиталови пазари и до солиден спад на световните фондови борси и на пазарите на суровини от началото на седмицата.

Снощи основните индекси на пазара на акции на "Уолстрийт" приключиха търговията със спад от над 1%, последван от ново понижение и на азиатските борси за втора поредна сесия на търговия. Днес японският индекс Nikkei затвори с понижение от 1,58%, южнокорейският индекс Kospi падна с 0,56%, китайският индекс Shangai Composite се понижи с 1,03%, а индексът Hang Seng се срина с 2,57%.

Началото на днешната търговия на европейските пазари на акции също не предвещава нищо добро, като основните фондови индекси отварят със солидно понижение от над 2% след вчерашни аналогични по размер загуби.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 2,21%, а немският фондов индекс DAX пада с 2,44%, след като вчера загуби цели 2,7% от стойността си. Френският индекс CAC40 се понижава с 2,59%, а британският индекс FTXE100 - с 1,86%, задълбочавайки техните вчерашни спадове съответно с 1,8% и с 1,0%.

Най-солидно понижение отново отчитат акциите на европейските автомобилни компании и на фирмите за луксозни стоки, тъй като Китай е една от техните топ експортни дестинации. Под натиск от продажби остават и акциите на енергийните и миннодобивните компании с оглед на факта, че Китай е водещият в света потребител на суровини.

Не по-розово е и състоянието на петролните и на останалите пазари на суровини на фона на продължаващата девалвация на китайския юан и с оглед на днешна серия слаби икономически данни от втората по сила световна икономика. Септемврийските фючърси на американския лек суров петрол се търгуват около 43 долара за барел, след като по-рано днес те се понижиха до 42,80 долара - най-ниско ниво от март 2009-а година насам. Фючърсите на петрола сорт "брент" се понижават с 0,16% към 49,10 долара за барел, падайки в началото на търговията към 48,72 долара - най-ниско ниво от януари 2015-а година. Фючърсите на медта се понижават с 0,73%, достигайки най-ниско ниво от юли 2009-а година.

От хаоса на глобалните капиталови пазари се възползват единствено златото и водещите облигационни пазари, тъй като те отново придобиват статут на убежище за инвеститорите.

Фючърсите на златото нарастват за пета поредна сесия на търговия към триседмичен връх около 1116 долара за тройунция, поскъпвайки с над 3% от 5 и 1/2-годишното дъно от 1,0770 долара, ударено в края на юли.

Паниката на европейските фондови пазари провокира ново бягство на инвеститорите към немските държавни облигации, което смъкна тяхната доходност. Преди малко лихвата на двегодишните облигации на Германия удари рекордно отрицателно историческо дъно от -0,288%, докато доходността на двугодишните американски книжа се понижи към месечно дъно от 0,633%.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна