Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди бежанци на о. Кос ще бъдат настанени на пътнически ферибот

| обновено на 15.08.15 в 19:05
Ферибот "Елефтериос Венизелос"

Гръцки пътнически ферибот започва да действа от днес като приемен център за хиляди бежанци от Сирия на гръцкия остров Кос. Мярката последва критиките към правителството, че не съдейства на местните власти с миграционния проблем.

Фериботът "Елефтериос Венизелос", с капацитет 2500 души, ще замени стария футболен стадион на остров Кос, на който гръцките власти извършваха проверка и издаваха документи на бежанците. Над 7 хиляди сирийци бяха регистрирани само тази седмица.

Кметът на гръцкия остров Йоргос Кирицис заяви:

Проблемът ще бъде решен, когато ЕС разбере, че има война в Сирия, а други страни са изправени пред сериозни икономически проблеми. Ако не бъде намерено решение на проблемите на тези държави, винаги ще има имиграционни проблеми в Европа.

Сирийски бежанец разказва:

Просто искам да завърша обучението си. Искам да имам свой живот, всички искаме това. Всички бягат от войната, от смъртта, нормално е да виждате тези сцени, защото всеки иска да живее.

По официални данни близо 250 хиляди души са достигнали европейските брегове от началото на годината, повече от половината от които в Гърция. Властите в Кос съобщават, че до 800 души пристигат ежедневно на острова.

Тази нощ първите мигранти ще се качат на борда на кораба "Елефтериос Венизелос", съобщи гръцката телевизия ЕРТ. Корабът, акостирал вчера на пристанището на туристическия остров, ще приеме максимум 3000 мигранти, предимно от Сирия. Стотици бежанци обаче пристигат ежедневно от Турция. Допускането на мигрантите на борда става след забавяне, което е било предизвикано от въпроси относно безопасността, повдигнати от капитана. Властите се съгласиха да осигурят полицаи на борда, за да се запази общественият ред.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна