Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общо 32 общини усвояват 10.4 млн. евро за повишаване на енергийната ефективност в общински и държавни сгради

Министерството на енергетиката подписа договори с 32 общини по схемата за повишаване на енергийната ефективност и използване на възобновяема енергия за отопление в общински и държавни сгради. Общата стойност на проектите е 10.4 млн. евро. Те ще се финансират по т.нар. „Норвежка програма за сътрудничество в България“.  По схемата ще се финансират проекти за замяна на горива и котли, подмяна и реконструкция на абонатни и отоплителни инсталации, както и за използване на слънчева, хидротермална и геотермална енергия за производство на топлинна енергия. 

Бенефициенти са държавата и общините. Досега са получени 85 проектни предложения, от които класирани са 57. Сред общините има сериозен интерес към програмата, посочват от Министерството на енергетиката, откъдето са направили постъпки, недоговорени средства по други схеми  в размер на 3 400 000 евро, да бъдат прехвърлени към мярката за енергийна ефективност.

Срокът за изпълнение на норвежката програма ще бъде удължен с една година - до април 2017. Това ще даде възможност на бенефициентите да се възползват пълноценно от предимствата на програмата и да завършат проектите си без риск от загуба на средства, съобщават още от Министерството на енергетиката.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна