Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паоло Джентилони предупреди за колапс на Шенгенските споразумения

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Задълбочаващата се имиграционна криза в Европа заплашва да извади "душата" на Европейския съюз. Това твърди италианският външен министър Паоло Джентилони в критично към Брюксел интервю за италианското издание "Ил Месаджеро". Той допълни, че наблюдаваните телевизионни кадри на гръцко-македонската граница през последните два дни показват истинската заплаха за свободното движение на хора на континента.

По въпроса за имиграцията, Европа е изправена пред опасността да разкрие най-лошото от себе си: егоизъм, произволно вземане на решения и скандали между страните-членки, твърди италианският първи дипломат. Джентилони изразява сериозното си притеснение от ситуацията и допълва, че заради миграционната криза Европа или ще преоткрие душата си или ще я загуби завинаги.

Той призова още партньорите си от Европейския съюз да спрат със споровете и да започнат работа по намирането на общо решение на кризата. Ако това не стане, неизбежният изход ще бъде колапс на Шенгенските споразумения, които позволяват свободното движение в голяма част от континентална Европа.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна