Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остава напрегната обстановката на гръцко-македонската граница заради бежанския наплив

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Напрегната остава обстановката на гръцко-македонската граница заради бежанската вълна. Заради проблема в Македония пристига австрийският външен министър Себастиян Курц, които ще посети Гевгелия. В същото време прогнозите на Върховния комисарият за бежанците към ООН не са успокоителни. Очаква се към Македония да се насочат нови вълни от имигранти.
Обстановката в Гевгелия е спокойна, след като македонските власти, с помощта на Върховния комисариат за бежанците при ООН и местни правозащитни организации, успяха да се справят с идващите през гръцко-македонската граница бежанци от Сирия и Северна Африка.
Медиите в Скопие обръщат сериозно внимание на изказването на френския външен министър Лоран Фабиюс, че Македония се нуждае от сериозна подкрепа за справянето с проблема с бежанците. За това колко продължава да бъде сериозна обстановката в Македония, говори и фактът, че днес в югозападната ни съседка пристига австрийският външен министър Себастиан Курц, който заедно с македонският вътрешен министър Митко Чавков ще посети Гевгелия. Те ще се запознаят със създадения импровизиран лагер на гръцко-македонската граница.
Мрачни прогнози очакват Македония и Сърбия, където през следващите дни и седмици, двете страни от Западните Балкани отново ще бъдат изправени пред сложна ситуация, да посрещат нови сериозни групи от бежанци от Близкия изток, пътуващи към Западна Европа.
В Скопие пристига българският външен министър Даниел Митов, които заедно с албанския си колега Дитмир Бушати ще участва в традиционната среща на македонските посланици с държавното ръководство. Министър Митов ще говори за българско-македонските отношения и евроинтеграцията на страната и останалите държави от Западните Балкани.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени