Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мигранти пристигат непрекъснато в лагера край сръбския град Прешево

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бежанци от Близкия изток и Северна Африка пристигат непрекъснато в лагера край сръбския град Прешево. В момента там се намират около 2000 души, а днес автобуси с мигранти започнаха да пристигат също в Белград и Северна Сърбия.

Ситуацията в лагера за бежанци от Сирия и Близкия изток в югозападния сръбски град Прешево на границата с Македония е видимо спокойна. Сръбските полицай комуникират с идващите бежанци на английски език, като ги упътват каква е процудурата по влизане в лагера, който е под контрола на Върховния комисарият за бежанците към ООН.

В момента в него има около 2000 души, които получават помощ във вид на храна и хигиенно-санитарни материали за децата и жените. Често се чува детски плач и подвиквания от страна на бежанците, които са нетърпеливи и искат да получат час по-скоро документите си, за да отпътуват на север към столицата Белград и Канижа в близост до унгарската граница. Оттам те ще продължат за Западна Европа. Сръбските власти издават документите сравнително бързо и повечето бежанци от лагера в Прешево ако не в същия ден, то на следващия могат да заминат за Белград или областта Войводина, която е на границата с Унгария.

Ахмед Халими, ръководител на представителството на сръбския Червен кръст в Прешево каза  пред програма "Хоризонт" на БНР, че ако няма снабдяване с хигиенни материали, те могат да свършат много скоро и да се създаде сериозен проблем.

Имаме хигиенни материали за няколко дни и всички, които помогнат, ще помогнат всъщност на бежанците, обясни Халими.

От границата с Македония през целия ден пристигаха в Прешево автобуси с бежанци от Сирия, които влизат в Македония през граничния пункт Богородица с Гърция и се отправят директно на север към границата със Сърбия. От сутринта 1000 бежанци от Прешево и 20 автобуси напуснаха лагера в граничния град и се отправиха към Белград и границата с Унгария. Приблизително толкова вече успяха да влязат в Унгария.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна