Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирпичено сушило за плодове възстановяват в габровското село Гарван

Жителите на габровското село Гарван ще възстановят старо кирпичено сушило за сини сливи, за да възродят местната традиция за преработка на плодове и зеленчуци. Съоръжението в читалищния двор ще замести старо, подлежащо на събаряне сушило. 

Доброволци ще мачкат кал и слама, както са го правили предците им. Калта за тухлите, с които ще се гради сушилото, е от балкана, а сламата от Добруджа. Ще я донесат самодейци от силистренското село Гарван, откъдето тръгват корените на днешните балканджии в едноименното селище край Габрово. 

От местното читалище "Христо Ботев", което инициира и осъществява проекта, се надяват да възродят традицията за сушене на плодове, вместо варенето на компоти и конфитюри с бяла захар, обяснява секретарят на читалището Маргарита Стоянова:
Най-ценното в популяризирането на тази идея за здравословното хранене е достъпността на всички тези блага без да ги купуваме в лъскави опаковки с емблемата биохрани на високи цени.

Иницаторите на проекта, подпомогнати от екологичното сдружение "За земята" се надяват и догодина реколтата от сини сливи да е богата и обясняват, че сушилото може да се ползва освен за плодове, за гъби и зеленчуци. Доброволците обещават да споделят опита си в направата на съоръжението и разчитат, че възстановяването на тези практики може да създаде поминък на местните жители. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна