Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Бежанците, превозвани в камиона, открит изоставен в Австрия, са имали въздух за не повече от час, пише германското издание “Билд“, позовавайки се на изчисления, предоставени от следователите. Ремаркето на превозното средство е с площ от 13 кв. м и обем от около 40 куб. м. Това означава, че пет души са разполагали с един кв. м, на който да се разположат, докато пътуват.

След като слънцето изгрее призрачни фигури с наведени глави и бебета на ръце, вързопи храна и дрехи могат да бъдат видени да вървят бавно по аутобана. Освен обичайните предупреждения за задръствания и закъснения на транспорта, местните радиостанции предупреждават за „пешеходци, забелязани между австрийската граница и Пасау“, разказва “Гардиън“. Този сценарий не е единичен случай, а обичайна гледка за местните жители. Трафикантите на хора стоварват тук по около 700 бежанци дневно- повечето сирийци, афганистанци и иракчани, пише още изданието и продължава:

" Трафикантите, за които се предполага, че са българи и румънци, използват нощта, за да избягат, като преди това са натъпкали колкото хора могат да се поберат в превозните им средства“.

Музикалният фестивал в Гластънбъри дари над 500 чифта гумени ботуши на имигрантите във френския град Кале, пише “Тайм. След като по време на събитието в края на юни много от присъствалите са изоставили калните си ботуши, Лиз Клег, която работи с фестивала, е взела решение да ги събере и да ги подари на имигрантите заедно с 2 000 дъждобрана и медицински комплекти за първа помощ.

Имиграцията от Румъния и България може да е 4 пъти по-голяма отколкото си мислим, пише британският “Дейли Мейл“. Изданието цитира официалната статистика, според която  53 000 румънци и българи са се преселили във Великобритания за срок от една година. Но други данни сочат, че над 200 000 граждани на тези две страни са получили британски национално осигурителни номера, необходими за работа и получаване на помощи, посочва медията.

Палестинският президент Махмуд Аббас смята да похарчи над 10 000 000 евро за построяването на нов луксозен дворец, докато управляваната от него територия затъва все повече в бедността, пише “Дейли експрес“. Луксозният имот ще се разпростре на площта на 4 футболни игрища и е разглеждан като „национален приоритет“ от администрацията на Аббас.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна