Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Броят на лечебните заведения в страната скара депутатите от здравната комисия в Парламента

Петър Москов:Зад сериозна част от здравните заведения стоят политици, а не желание за лекуване на български граждани

Броят на болничните легла за дадена област предизвика спорове в парламентарната здравна комисия при второто четене на промените в Закона за лечебните заведения. Депутатите от ДПС и БСП остро възразиха с аргумента, че текстът не дава отговор на въпроса по какъв критерий здравната каса ще сключва договор с лечебните заведения. Хасан Адемов коментира:

Току що разбрахме, че основната задача на Националната здравно-осигурителна карта е да намали броя на лечебните заведения в България. Ако това е така нека да бъде казано ясно, защото направо взривява досегашния консенсус по текстовете.

С аргумента, че този текст ще отключи темата за премахване на монопола на Здравната каса депутатите  от ГЕРБ Семир Абумелих и от Реформаторския блок Димитър Шишков заявиха: 

Не искам да има един източник на финансиране на моето заболяване. Може ли да ми дадете шанс за повече източници?Този параграф 28 ще отключи този разговор. Спаревдливо ли е в Пловдив-област да има 48 болници разкрити, а в Смолян една?

Министърът на здравеопазването Петър Москов обясни, че с промяната Здравната каса ще гарантира достатъчност в лечението на пациентите, а бизнесинтересите на политиците в системата ще отпаднат: 

На фона на досто увеличаващият се брой лечебни заведения, легла, ние живеете с ясното съзнание,че има сериозна част от здравните заведения, зад които всъщност седят политици, а не желание да се лекуват български граждани.

Решение по този въпрос се очаква да бъде взето утре следобед.

Здравната комисия одобри на второ четене и предложения на групата на ГЕРБ, да се запази Националният рамков регистър, както и неговото финансиране като важен източник за онкологичната помощ  и профилактиката на раковите заболявания. Депутатите приеха да бъдат създадени центрове за комплексни услуги за деца с увреждания с хронични заболявания. В тях ще се осъществява пълна медицинска грижа за децата, както и специални палеативни грижи. Народните представители решиха, насочването на детето към такива центрове, да става само след лекарско решение, а не по настояване на ръководителите на социални заведения.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна