Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Матео Ренци и Джоузеф Мускат очакват пакет от предложения от ЕС за бежанците

Матео Ренци

Италианският премиер Матео Ренци и малтийският му колега Джоузеф Мускат разговаряха във Флоренция за бежанския проблем.

След срещата, те  дадоха съвместна пресконференция. На нея, Матео Ренци си послужи с игра от думи на италиански, за да подчертае, че : “Не е достатъчно Европа само да се вълнува. Европа трябва и да действа. Видяхме прекалено много европейски лидери,  които се развълнуваха, а много малко са онези, които се задействаха по въпроса”.

Ренци подчерта още, че положението с имиграционния поток е  спешно, което обаче ще продължи още много време и изисква глобално европейско отношение. Затова Европа трябва да даде еднозначен отговор по въпроса за  правото  на убежище и на  европейско управление при извънредни ситуации. В очакване на конкретни предложения в тази посока, италианският премиер каза, че Италия и Малта работят съвместно за спасяване на бежанците. От началото на годината до сега италианския военноморски флот е спасил 115 хиляди 544 души.

От своя страна малтийският премиер Джоузеф Мускат заяви, че за решаване на бежанската кризата в Либия е необходим един  надежден партньор, едно правителство на националното единство.   


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна