Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейският съюз оказва спешна помощ на Гърция за бежанците

Европейският съюз оказва спешна помощ на Гърция за бежанците. Днес имаше сблъсъци между полиция и имигранти на остров Лесбос. Жителите на остров Кос поискаха еврокомисарят по миграция Димитрис Аврамопулос да напусне острова.
„До един месец голяма част от бежанците, които се намират в Гърция, ще се прехвърлят в други европейски страни“ съобщи от остров Кос еврокомисарят по миграция Димитрис Аврамопулос. Европейската комисия в рамките на няколко седмици ще отпусне 442 милиона евро за гръцките острови, засегнати от бежанската вълна.
Вицепрезидентът на Европейската комисия Франс Тимерманс се срещна и разговаря с бежанците,лично се увери в липсата на условия за тяхното настаняване на острова и обеща спешни европейски мерки и помощ.
Жителите на Кос,събрани пред кметството, отново изразиха негативното си отношение към еврокомисар Аврамопулос с възглъси:
 „Вземете бежанците с вас и напуснете острова.Искаме сигурност за децата ни“ 
Овладяно е поне за сега напрежението на остров Лесбос,където днес бежанци се опитаха за превземат туристически ферибот.Полицията прехвърли хиляди имигранти от централното  престанище Митилини на друго място на острова,където също няма условия за настаняване,но ограничи напрежението на порта.
Представители на международни организации по защита на човешките права,които също посетиха бежанците,съобщават,че 25 семейства сирийци са били нападнати от местни жители и пребити с пръти.
Видимо ескалира напрежението на гръцките острови,като само на Лесбос има над 15 хиляди имигранти.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!