Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започват тържествата по случай 130 години от Съединението на Източна Румелия и Княжество България

| обновено на 05.09.15 в 10:09
130-та годишнина от Съединението на Източна Румелия и Княжество България ще бъде отбелязана тържествено в цярата страна.

В град Съединение, по традиция, ще бъдат пресъздадени  моменти от историческите събития. Ще бъде отслужен молебен в църквата "Свети Атанасий", след което на площада ще се състои празничната заря.

Утре сутринта ще се състои и станалото вече традиционно бягане на 24 километра до едноименния площад в Пловдив.

В Града под тепетата утре ще бъде представен и проектът за 3D-визуализация на Музея на Съединението. 20-годишният студент в Техническия университет в града Симеон Марлоков е автор на проекта. Той работи по идеята си две години. От следващата седмица приложението ще може да бъде свободно изтеглено от сайта на община Пловдив.

Музеят на авиацията в Крумово, който е филиал на Националния военноисторически музей, ще работи с вход свободен от 9 до 17 часа, съобщиха от музея.

В Шумен тържествата ще започнат следобед с полагане на венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните шуменци.

Час по-късно, край село Мараш, ще има възстановка на събитията от 1885 година, когато княз Александър Батенберг е бил в местността.

В Севлиево ще бъде открит паметник на севлиевци, загинали във войните за освобождение и обединение на българските земи.

От 10 часа утре входът ще е свободен за всички, които искат да посетят Националния военно-исторически музей в София. Музеят ще покаже двете знамена, под които на 6 септември 1885 година майор Данаил Николаев повежда подчинените си войски към центъра на Пловдив.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна