Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава операцията в Таджикистан за залавяне на генерала метежник

Емомали Рахмон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Силите за сигурност в Таджикистан продължават операцията по издирване и залавяне на генерала метежник Абдухалим Назарзода и неговите поддръжници, съобщиха от министерството на вътрешните работи на средноазиатската република. Те са се укрепили в планините източно от столицата Душанбе.

Президентът на страната Емомали Рахмон замина за близкия до мястото на операцията град Вархат, откъдето увери, че ситуацията в района е под контрол. В петък генерал Назарзода и няколко десетки негови поддръжници  изненадващо взеха голямо количество оръжие, нападнаха два армейски контролни пункта и се изтеглиха в планината. При престрелките загинаха 9 служители на реда и неизвестен брой метежници.

Братът на генерала метежник Абдухалим Назарзода - 43-годишният Абдухает Назарзода е напуснал групировката на бунтовниците и доброволно се е предал на властите, съобщиха от вътрешното министерство на Таджикистан. Неговите показания "ще хвърлят светлина върху причините и мотивите, подтикнали генерала към метеж", посочи представител на министерството.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна