Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Магистралата до Будапеща от сръбско-унгарската граница вече е отворена, след като беше блокирана заради бежанци

Снимка: БТА

Магистралата до унгарската столица Будапеща от сръбско-унгарската граница вече е отворена, тя беше блокирана 12 часа заради бежанци, които пеша тръгнаха за унгарската столица.

Унгарските специални полицейски части охраняват мигрантския център край граничното със Сърбия градче Рьоске. Все още около 400 бежанци чакат да бъдат приети в него.

Имигрантите не са доволни от бавната процедура и липсата на нормални условия за живот в бежанския център в Рьоске. Това предизвика тяхната остра реакция да пробият полицейският кордон и да преминат през намиращото се наблизо поле и да тръгнат пеша по магистралата за Будапеща.

Пред БНР повечето от сирийските бежанци обясниха, че в лагера в Рьоске няма храна за децата, както и одеяла, за да могат да изкарат студените нощи.

Унгарските полицейски части, след като успяха да върнат групата сирийски бежанци, до сутринта държаха затворена международната магистрала М-5 до Будапеща.

Премиерът Виктор Орбан посети граничния район, но не да се види с бежанците, а да инспектира хода на строителните работи на стената със Сърбия.

Белград реагира остро на думите на унгарския външен министър Петер Сийярто, че Сърбия е сигурна страна и че бежанците няма нужда да идват в Унгария, на което премиерът Александър Вучич отговори, че страната му няма да се превърне в сборен център за бежанци.

Нови проблеми имаше и на границата между Гърция и Македония. Там се опитваха да пропускат контролирано сирийските бежанци и се стигна до сблъсъци.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна