Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политиците разчетоха по различен начин датата 9-и септември

В Народното събрание леви и десни разчетоха по различен начин датата 9-и септември в българската история. В декларация от трибуната на парламента заместник-председателят на групата на "БСП лява България" Янаки Стоилов каза, че е добре да се припомни какво е загубило българското общество след идейното заклеймяване на социализма:

Повечето забележителни дати в нашата история предизвикват противоречиви оценки. Така е и с 9-и септември 1944 година. Но има факти, които не могат да бъдат заобиколени и не са подвластни на времето. Девети септември символизира приноса на българската съпротива срещу фашизма. В десетилетията след 9-и септември 1944 година България достигна до групата на първите 30 държави в света, според индекса на човешкото развитие и на икономическия си капацитет. Днес се утешаваме, че сме в ЕС, макар и на последно място в него.

Съпредседателят на Реформаторския блок (РБ) Радан Кънев определи датата като мрачна в българската история и изказа съболезнования към жертвите на комунизма.

Днес ние отново свеждаме глава на тази дата и се прекланяме пред паметта на жертвите и пострадалите не просто в деветосептемврийския преврат в България и репресиите след него. Ние оставаме длъжници пред паметта на всички жертви на комунистическия режим и на всички други жертви на политическото насилие в България. Ние от РБ даваме дума, че няма да спрем да разказваме на младите хора в страната си за ужасите на тоталитаризма и насилието, за злото, наречено "комунизъм". Че ние няма да спрем да отхвърляме насилието във всяка негова форма, заяви Радан Кънев от трибуната на Народното събрание.
 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна