Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите на 7 основни партии изложиха статегията за бъдещето на Гърция в телевизионен дебат, проведен за първи път от 6 години

Десет дни преди парламентарните избори в Гърция лидерите на седем основни партии изложиха статегията за бъдещето на Гърция в телевизионен дебат, който се проведе за първи път от 6 години. В момента социологическите проучвания сочат равни сили на влияние между основните опоненти – СИРИЗА и "Нова демокрация".
Телевизионният дебат на политическите лидери не представи на гръцките избиратели различни от досега познатите позиции на партийните централи. Алексис Ципрас акцентира ,че споразумението с кредиторите е стабилизирало икономиката на страната, въпреки тежките икономически реформи.
Лидерът на "Нова демокрация" представи консерваторите като гарант за стабилност и обеща да състави правителство с широка коалиция, като обвини Ципрас, че се стреми само и единствено към самостоятелно правителство.
Отцепилите се от СИРИЗА депутати, които сформираха партията „Народно единство“, вече ясно подчертаха, че целта на политиката им е да извадят Гърция от еврозоната и върнат националната валута.
Основно дебатът беше в посока „всеки срещу всеки и всички заедно срещу Ципрас“, коментират гръцките медии, като допълват, че нищо старо не е забравено и нищо ново не е научено. Определят дебата като „скучен“ без нови идеи.
Лидерите на малките партии - "Пасок", "Реката" и "Независими гърци" повлияха повече на зрителите с различни идеи за излизане от кризата и обосновани позиции за бежанската вълна.
Високият рейтинг на националната телевизия, която излъчваше дебата, показва, че гърците не са безразлични и уморени от избори, както се коментира в част от медиите.
В телевизионния дебат отказа участие лидерът на "Златна зора".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна