Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

ЕК ни дава зелена светлина за Шенген. Това е водещата тема за "Новинар", който цитира говорителя на Комисията Наташа Берто. По думите ѝ България и Румъния изпълняват условията за членство и решението за това ще бъде взето на политическо ниво. Посочва се, че следващата среща на върха на ЕС трябва да се състои на 15-16 октомври в Брюксел.

Темата за Шенген е водеща и за в. "Дума", който констатира разнобой между вицепремиерите Кунева и Бъчварова, тъй като според едната влизането ни в пространството трябва да е обвързано с бежанците, а другата е категорично против такъв подход.

В интервю за "24 часа" Соломон Паси предлага формула, според която България да привлече "най-подходящите" бежанци. Той припомня, че у нас са завършили минимум 5 хиляди арабски студенти, които са лекари, инженери, медицински сестри, архитекти, учители и правителството може да обяви, че приемаме с предимство хора, които добре знаят български език. Така, по думите на Паси, те бързо ще се интегрират у нас.

За решението на парламентарната група на ГЕРБ да предложи омбудсмана Константин Пенчев за конституционен съдия съобщава "Капитал Дейли". Очаква се кандидатурата му да бъде внесена още в петък. Изданието припомня, че мандатът на Пенчев като национален обществен защитник изтича на 20-и октомври.

От следващата година новите лични карти ще бъдат с чип, в който ще е закодирана информация включително за плащане на данъци, осигуровки и битови сметки. На страниците на в. "Политика", където е публикувана тази информация, пише, че това няма да оскъпи документите, а старите лични карти ще можем да ползваме до изтичането на валидността им.

След свое разследване "168 часа" съобщава, че депутатът, притежаващ имот за 40 млн. евро е заместник-председателят на парламента от Българския демократичен център Явор Хайтов. Преди дни финансистът Кольо Парамов обяви, че депутат притежава имот за крупната сума до резиденция Евксиноград, без обаче да назове име.

Българският бизнес е най-бавен платец в Европа, пише "Труд", като цитира международно проучване, проведено сред близо 3 000 компании от 13 държави. Според проучването 28% от фирмите просрочват задълженията си или изобщо не плащат. Българският бизнес е на дъното на класацията и за навременно получаване на вземанията си, заедно с Гърция и Русия.

50 млн. лева са заграбили телефонни измамници от началото на годината, пише на първата си страница днешният "Стандарт". С измамни телефонни обаждания са източени над 80% от спестяванията на пенсионерите у нас, според неофициална статистика на МВР.

"Сега" публикува класация на международна неправителствена организация, според която да си пенсионер в България е по-зле, отколкото да си пенсионер във Виетнам, Шри Ланка и Перу. В класацията пред нас е Румъния, но след нас са Гърция, Литва и Хърватия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна