Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външните министри на страните от Вишеградската четворка се срещат на конференция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министрите на външните работи на държавите от Вишеградската четворка - Полша, Унгария, Чехия и Словакия, ще се срещнат днес в Прага, за да обсъдят мигрантската криза, предаде AFP.

И четирите държави се противопоставят на системата от задължителни квоти за приемане на бежанци, предложена от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Следващия понеделник предстои решителна среща на вътрешните министри на държавите от ЕС, на която тази система ще бъде приета или отхвърлена.

В четвъртък президентът на Румъния Клаус Йоханис заяви, че няма начин страната му да приеме допълнителния брой мигранти, предложени от Европейската комисия.

Позицията на България е, че страната ни е съгласна с европейските квоти за прием на бежанци, но няма да може да осигури условия за пребиваване, каквито има в по-богатите страни - членки.

Междувременно, идват все по-ясни сигнали, че през последните дни бежанският натиск върху Европа се засилва, вероятно заради съобщенията, че европейските държави са съгласни да приемат 160 000 мигранти. Броят на сирийците, пристигнали в Гърция тази година, се е увеличил почти двойно само за последните четири дни, достигайки над 175 000 души, съобщи Международната организация по миграция. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна