Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лондонски импресии

БНР Новини
3
Концерт „Бърнстейн – сцена и екран“ в Роял Албърт хол, Лондон (5 септември 2015) на солисти, вокален ансамбъл Мейда Вейл Сингърс и Оркестъра на Джон Уилсън.
Снимка: BBC/Chris Christodoulou

Ще започнем с музика на Ърнест Бълок – Фанфари за коронацията на кралица Елизабет Втора. Преди няколко дни 89-годишната Елизабет надмина прапрабаба си Виктория и постави рекорд като най-дълго царувалия монарх в историята на Великобритания.
Дни преди този рекорд в историята на БНР също се случи нещо изключително – за първи път в прочутата „Кралска зала на Албърт“ – Роял Албърт хол, бе поканен български водещ, който да представи на живо по програма „Христо Ботев“ един от концертите от фестивала BBC Proms. Редовните ни слушатели вероятно са станали свидетели на събитието – то се случи в събота, на 5 септември, между 19.15 и 21.45 часа българско време.



За останалите, които са пропуснали шанса, тази неделя (13 септември) ще предложа отзвук от концерта, интервю с диригента Джон Уилсън, направено по време на генералната репетиция, а лондонските ми впечатления ще бъдат съпроводени от много изискана британска „лека класика“ – пиеси на Ерик Коутс, Робърт Фарнън, Антъни Колинз, Роналд Биндж. Ще прозвучи и неизлъчената част от интервюто с Андрю МакГрегър – водещ музикален журналист от BBC 3, който същата вечер (5 септември) представяше концерта от Роял Албърт хол за BBC World Service – програмата на BBC за чужбина.
Специално за опероманите – запис от Кралската опера Ковънт Гардън от 31 януари тази година – Йонас Кауфман и Ева-Мария Вестбрьок във финала на „Андре Шение“, дирижирани от Антонио Папано.

Чуйте първата част на интервюто с Андрю МакГрегър, излъчено на 5 септември





неделя, 13 септември, от 14 часа
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна