Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пчелари алармират, че здравният статус на пчелите е лош

Здравният статус на пчелите у нас  не е добър. Това предупредиха от Съюза на българските пчелари. И през тази година е имало масови отравяния на пчелни семейства заради употребата на пестициди, обясни председателят на съюза Михаил Михайлов:

В Северна България една голяма фирма буквално отрови няколко стотици пчелни семейства, използвайки един препарат, който е забранено да се използва чрез авиационно третиране.

По този повод пчеларите поискаха нормативни промени, които да бъдат приети:

Забрана на авиационното третиране или в часове, когато пчелите вече не летят активно и най-вече трябва да се види с какви препарати се пръскат масивите.

Здравето на пчелите се влошава още заради неправилното им отглеждане и заради бездействието на агенцията по безопасност на храните, която не извършва профилактични прегледи на пчелните семейства. Обилните дъждове миналата година също са били проблем за пчеларите:

Особено в Северна България имаше много кошери, които бяха отнесени. Здравният статус на пчелите от предишната година се отразява върху тази година, така че резултатите не са по-добри.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна