Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във въздуха над Гълъбово излизат денонощно тонове серен диоксид

Снимка: Венелина Попова / Снимка: -1.00000000000000

Предупреждаването на гражданите за превишени норми на алармения праг на вредни газове в атмосферния въздух, едва след отчитането им в три последователни часа, е абсурдно и ако проблемът е законодателен, то са необходими промени в закона. Това заяви пред "Хоризонт" заместник-кметът на Гълъбово Пламен Бараков по повод последното обгазяване на града късно вечерта на 10 септември.

В РИОСВ-Стара Загора е изградена система за ранно предизвестяване. Нейното предназначение е превенция на обгазяванията. Ако работи добре, експертите от инспекцията трябва да изпращат предупреждение до ТЕЦ-овете в енергийния комплекс "Марица изток" за очаквани лоши атмосферни условия и да предписват съответното намаляване на товара на централите.

В момента ТЕЦ "Марица изток 2" и двете американски централи работят с увеличена  мощност, заради ремонта в АЕЦ "Козлодуй". Въпреки че сероочистващите инсталации имат капацитет на пречистване на серните газове до 94 процента, във въздуха над Гълъбово излизат денонощно тонове серен диоксид.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна