Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЕВР: Дали ще е възможно поевтиняване на тока за бизнеса ще стане ясно в края на октомври

Снимка: БГНЕС

В края на октомври ще стане ясно дали ще бъде възможно поевтиняване на тока за бизнеса. Това съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов по повод намерението на работодателите за нов протест, ако размерът на таксата "задължение към обществото" не бъде намален. Според него, за да има намаление, трябва да бъдат намерени достатъчно резерви:

Финансов резерв, който може да покрие част от тези задължения! Когато ние взимаме нашето решение, ние изхождаме от това какви са възможностите на енергийната система да функционира нормално, с други думи постепенно да се излезе от финансовия колапс, в който се намира не само НЕК, но, като цяло, българската енергетика.

Резервите, които бяха намерени през месец юли, бяха свързани с въвеждането на пет процентовата вноска за производителите на електрическа енергия и с рестриктивни мерки  по отношение на ВЕИ сектора. И това ни даде възможност тогава да намалим с повече от два лева ставката "задължение към обществото".

По повод исканата от бизнеса негова оставка Иван Иванов отговори, че няма намерение да напуска поста, защото смята, че защитава закона и обществения интерес.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна