Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работодателските организации ще се срещнат с Бойко Борисов заради високата цена на тока

| обновено на 15.09.15 в 18:18
Теменужка Петкова
Снимка: БГНЕС

Работодателските организации ще се срещнат утре с премиера Бойко Борисов заради високата цена на тока, съобщи енергийният министър Теменужка Петкова. Бизнесът се закани да протестира още веднъж срещу високите цени на електроенергията с искане те да се върнат на нивата от преди 1-ви август. Петкова бе категорична, че всички възможни мерки за справяне със сериозните дефицити в енергетиката са предприети:

Създадохме Фонда за сигурност на електроенергийната система. Тъй като все още Фондът не е структуриран като управителен съвет, открихме една специална сметка, която никой не може да пипа. Там само се акумулират средствата. Това, което се е събрало до настоящия момент като ресурс, е 15 954 000 лв.

По повод готвените от работодателите протести Теменужка Попова заяви: Поехме ангажимент за минимизиране на разходите в държавната енергетика, върви такава процедура. От тук нататък, разбира се, винаги има възможност за някакви резерви в системата. Ако има такива, повярвайте ми, аз лично ще съм първият човек, който ще ги анонсира, но Комисията за енергийно и водно регулиране е тази, която може да каже каква ще бъде цената на електрическата енергия.

От своя страна премиерът Бойко Борисов посочи:

Ще се надявам г-жа Петкова да направи всичките усилия, които в разговорите с работодатели, синдикати, се опитваме да постигнем консенсус, но не винаги е възможно, защото са диаметрално противоположни интересите. В края на краищата ние трябва да имаме балансирана цена.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна