Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България участва за девети път в Европейската седмица на мобилността

Снимка: БГНЕС

За девети път страната ни се включи в Европейската седмица на мобилността, която ще продължи до 22 септември. Тази година кампанията е под мотото "Избери. Промени. Комбинирай".

Събитията в рамките на Европейската седмица на мобилността насърчават придвижването без автомобили и намаляването на замърсяването на градската среда.

Основната цел е да провокира гражданите да използват алтернативните начини за придвижване в градска среда, градският транспорт на първо място, велосипедно и пешеходно придвижване, каза заместник-кметът по транспорта Любомир Христов.

В Деня на отворените врати в автобусен гараж "Дружба" децата от детския център "Весел столичен светофар", заедно с художника Иван Яхнаджиев, изрисуваха два стари автобуса с различни по смисъл рисунки от двете страни на превозното средство. Тяхната символика обясни Симеон Симов от Съвета по безопасност на децата в София към Столичната община.

От едната страна на автобуса нарисувани са цветя, от другата страна сме нарисували мълнията, с която искаме да покажем лудите шофьори, които като мълния покосяват участниците в движението и детския живот. Имаме прекършени цветя, имаме изцяло отсечени цветя, прекършените символизират ранените, изцяло отрязаните са убитите, каза Симов.

С рисунки на асфалта децата показаха свои идеи на автомобили, задвижвани без горива.

Нарисувах колите, които може би ще направят природата по-чиста, а и дърветата, и водата, обясни едно от децата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна