Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фен прави анонимно дарение на Alarma Punk Jazz. Цените за празничното издание на фестивала падат

БНР Новини
Лав и Евия от Howling Owl
Снимка: Яна Пункина

Тази сутрин около 9.15 ч. екипът на радио фестивала Alarma Punk Jazz установи, че почитател на инициативата, пожелал да остане анонимен, е направил дарение за концерта на Howling Owl и Crocs In Tears, който ще се проведе тази вечер в Чешкия център от 20.30 ч. По този повод Alarma Punk Jazz от своя страна ще направи реверанс към публиката, намалявайки цената на билетите от 15 на 10 лв. Заповядайте да послушаме заедно „странна и прекрасна” музика на Деня на София.

А сега няколко думи от Лав Ковач и Евия Вебере от Howling Owl за дуо-формата на групата и за предишните (по-разширени) формации, в които двамата са свирили заедно преди.

Лав: Дуото е нещо практично, но всъщност започнахме като квартет, с музика, писана от Евия – акустичен квартет с контрабас и пиано, но обстоятелствата, един вид, ни тласнаха в друга посока. Басистът пое по свой път и така останахме трио. Т.е. или трябваше да намерим друг басист, или да сменим концепцията – и така Евия пое басовите линии на миди-клавиатура и започнахме да ставаме все по-електрически. И после, когато Марта, пианистката ни, също пое по свой път, останахме само двама. Но решихме да продължим – в този формат. По-лесно и естествено ни беше, отколкото да въвлечем нов човек в нашата музика, посредством която вече се бяхме сработили.

Евия: По време на работата си с квартета, а и с групата Phantasmagoria, вече се бяхме опознали много добре музикално един друг и Лав беше единственият барабанист, с който си представях, че мога да работя (все още усещам нещата така). Станахме наистина близки приятели с времето и когато останахме само двамата, вече усещах, че ако нов човек дойде в групата, едва ли би могъл да почувства музиката ни така, както ние я чувствахме. Още в началото, въпреки че всичко стана много бързо, имахме идея за съвсем нови песни. В началото, разбира се, преаранжирахме за дуо и някои от песните, които бяхме свирили преди в трио-формация, но доста бързо създадохме цялостен нов репертоар специално за тази група.

Съвсем прясната новина около Howling Owl е, че седмица след концерта в София ще излязат и като подгряваща група на всеобщите любимци на джаз-публиката Eyot в Белград.

Тази вечер вратите на Чешкия център отварят точно в 20.30 часа. В 21.10 ч. на сцената ще видим и чуем Crocs In Tears – проект на Веселин Тенев с участието на гост-музиканти от групите Ambient Folklore, Rosenquarzexpress и E.U.E.R.P.I. От 22.00ч. пък започват Howling Owl. В промеждутъка между 21.30 и 23.00 ч., когато е ефирното време на „Аларма”, можете да ни слушате и на живо по програма „Христо Ботев”.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени