Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС ще преговаря на международната конференция на ООН срещу глобалното затопляне

Снимка: БГНЕС
Министрите на околната среда дадоха формално мандат на ЕС да преговаря от името на 28-те държави за намаляването на вредните емисии по време на международната конференция на ООН в Париж срещу глобалното затопляне. Още миналата година Съюзът се ангажира да намали с 40% равнищата на серен диоксид до 2030г. През декември във френската столица най-силните икономики на планетата ще се договарят за правно обвързващи мерки в енергетиката с цел запазване на атмосферната температура до 2 градуса по Целзий. Всички държави-членки са единни за позицията, която Европейската комисия ще защитава в Париж обясни комисарят по климата и енегретиката Мигел Ариас Канете:

Когато всички сме на една позиция, тя превръща ЕС в голям играч на масата на преговорите. Ако сме разединени, ставаме незначителни.

В изявление след срещата една от най-големите природозащитни организации "Грийнпийс" определи позицията на ЕС като слаба и поставените цели като недостатъчно амбициозни. "Грийнпийс" настоява за пълен отказ от употребата на изкопаеми горива до 2050г. и преминаване на възобновяеми енергийни източници.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна