Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подготвя се освобождаване на енергийния пазар от регулация

Теменужка Петкова
Снимка: БГНЕС

Правителството подготвя пълна либерализация на енергийния пазар, която ще реши финансовите проблеми на сектора и ще гарантира справедлива цена за битовите и индустриалните потребители, съобщи енергийният министър Теменужка Петкова. При посещението й в АЕЦ "Козлодуй" стана ясно, че няма забавяне на програмата за удължаване на експлоатационния срок на 5-и и 6-и блок.

Правителството готви освобождаване на енергийния пазар от регулация от началото на следващата година, каза енергийният министър Теменужка Петкова. През октомври ще бъде готов доклада на Световната банка за стъпките към либерализация, а в края на месеца ще има разяснителна кампания и дискусии по темата.

Битовият потребител и българската индустрия много отдавна чакат датата 1 януари 2016 г. Тогава ролята на Комисията за енергийно и водно регулиране в тази нова ситуация ще бъде съвсем минимална. КЕВР тогава ще определя само таксите за пренос и достъп и съответно цената, свързана със задължения към обществото. Но цената на електрическата енергия ще се определя от пазара. Цената ще бъде при всички случаи гарантирано справедливата, така че надявам се съвсем скоро всички тези финансови проблеми, които има в сектора, които са една от най-големите язви на системата, да бъдат преодолени, каза Петкова.

130 милиона лева е актуалният дълг на НЕК към АЕЦ "Козлодуй", съобщи директорът на централата Димитър Ангелов. Той беше категоричен, че няма рискове при изпълнение на програмата за удължаване на експлоатационния срок на 5-и и 6-и блок.

Нямаме никакви съмнения относно закъснения в дейностите по изпълнение на програмата, обясни Ангелов.

Със собствени средства АЕЦ "Козлодуй" изпълнява програмата за 5-и и 6-и блок, която е на обща стойност 240 милиона евро.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна