Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва повторното вземане на кръвни проби на животни в Рила заради бруцелозата

Снимка: БГНЕС

Започва повторното вземане на кръвни проби на животни от всички стада в Рила и близките села, където повече от месец върлува бруцелоза, съобщиха от областната агенция по контрол на храните  в Кюстендил. Това ще стане още първия ден след празниците.

Ветеринарни специалисти поясняват, че само при две отрицателни проби, взети за период след  45-60 дни, животното се счита за здраво.

Досега за овладяването на заболяването са взети над 2600 проби на кози, овце, биволи, крави, прасета, домашни кучета и др. Умъртвени са 212 кози, 11 овце, 4 крави и три домашни кучета, казаха от областната администрация в Кюстендил.

Същевременно се коментира, че заради заболяването цената на козите в Рила и района е паднала на 30-50 лева. Продажбата на животни е забранена, но някои опитват да купят кози, защото през октомври предстои инвентаризация на стопанствата, получаващи евросубсидия.

Така някои фермери попълват необходимия за субсидирането брой животни в стопанството си, коментира бившият директор на областната агенция по контрол на храните и бивш кмет на Дупница д-р Първан Дангов.

След празниците ще бъде организирана среща в Рила за разясняване на ситуацията, вземаните мерки и последствията, както и за набелязаните бъдещи мерки, каза заместник-кметът на общината Лазар Чавков.

Болните от бруцелоза са 33, сред тях и двама ветеринарни лекари. След лечението му в столична клиника през юли, единият от тях отново се почувствал зле, със симптоми и рецидиви на бруцелоза и повторно е изпратен на лечение, съобщиха негови колеги от екипите на терена на огнището в Рила.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна