Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Папа Франциск е на историческо посещение в САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Папа Франциск пристигна в Съединените щати за шестдневна визита. На летището на военновъздушната база "Андрюс", недалеч от Вашингтон, той бе приветстван от президента Барак Обама, вицепрезидента Джо Байдън и техните съпруги. Сред посрещачите бяха още дъщерите на президента Обама, църковни лица, както и деца, избрани от католическо училище от региона на Вашингтон. На пистата се чуваха множество възгласи "Добре дошли в САЩ" и "Благодарим ти, Обама!".

Това е първото посещение на главата на римокатолическата църква в Съединените щати. По време на натоварената си програма 78-годишният понтиф ще посети Вашингтон, Ню Йорк и Филаделфия. Визитата на Франциск е историческа, защото в четвъртък той ще стане първият папа, който изнася реч пред Конгреса.

Лидерът на католическата общност пристигна в САЩ от Куба, където говори пред хиляди по време на първата си меса в региона. Също в Куба той имаше аудиенция с президента Раул Кастро и с Фидел Кастро.

Очаква се пред американските законодатели папа Франциск да не говори за вдигане на ембаргото срещу Куба. Предполага се, че в словото си той ще се застъпи за повече мултинационални споразумения, като се има предвид, че е един от привържениците на договора за ядрената програма на Иран. Други акценти могат да бъдат равенството в заплащането и климатичните промени.

На фона на политическите нюанси около гостуването му пред репортери на борда на полета от Куба до Съединените щати папата отговори на критиците си, които го обвиняват в прекалено либерално отношение и смятат, че е против капитализма. Той каза, че се ръководи от социалната доктрина на църквата.

Със своята близка идеология до тази на президента Барак Обама папа Франциск си спечели нови привърженици сред либералните католици, нo настрои консерваторите срещу себе си. Той неведнъж е изразявал загрижеността си за по-бедните и имигрантите и е отправял послания за абортите и еднополовите бракове.

Но редица републиканци се противопоставят на неговите изказвания – като например на тези по повод климатичните промени. Поне един законодател, републиканецът-католик Пол Госар от Аризона, смята да бойкотира речта на високопоставения гост в Конгреса. Републиканците в голяма степен не вярват в глобалното затопляне.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени