Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До края на годината децата с увреждания ще бъдат изведени от институциите и настанени в Центрове от смесен тип

Снимка: БГНЕС

По-малко от 100 деца с увреждания все още живеят в институции у нас, по данни на Държавната агенция за закрила на детето. До края на годината те ще бъдат изведени и настанени в Центрове от семеен тип. Трудотерапевтът Ярмила Ямборска и психологът Юлия Динева от Центъра в Кюстендил казват, че е важно да бъде обменян опит между специалистите, които полагат грижа за децата:

В началото беше малко трудно - самото опознаване, самата среда… Беше стрес, както от тяхна страна, така и от наша. С едно взаимно доверие, което създадохме помежду си, започнахме да се изграждаме като едно семейство.

Мисля, че това нещо, което се случва в момента, е много добро за тях. Повечето от тях са с умерена и дълбока умствена изостаналост. Трябва да има повече комуникации със самата обществена среда навсякъде, за да ни приемат по-добре. Защото хората малко, или много не ни познават. Не познават самия тип такива деца. Има още да се работи. Трудно и бавно става самото изграждане. И като личност на самото дете, и в самата работа, и комуникацията с тях…бавно, но мисля, че резултатите ще са налице.

За извеждането на децата с увреждания от институциите и настаняването им в Центрове от семеен тип ще чуете повече в предаването "Хоризонт до обед".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна