Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Само 1774 пререгистрации на хора в друго населено място преди изборите са отменени

Снимка: БГНЕС

Само 1774 пререгистрации на хора в друго населено място преди изборите са отменени, защото за тях е установено, че не е спазен законът. Това каза по време на парламентарния контрол министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в отговор на въпрос за допълнителни проверки за незаконни регистрации на постоянен или настоящ адрес, извършени във връзка с предстоящите местни избори. 

На местата, където кметовете отказаха да правят такива проверки, чрез областния управител ГРАО направиха проверките въпреки нежеланието на кметовете. Наистина обхванаха множество пререгистрации, но само при 1774 от тях имаше неспазване на закона, каза Павлова.

Според статистиката в законовия срок адресите от едно населено място в друго са си променили над 180 000 български граждани. Дерегистрацията на 1774 от тях е по-малко от 1% успеваемост.

По думите на Лиляна Павлова, едно от най-честите нарушения при проверките е било неспазването на това в една сграда да има 10 квадрата за едно лице: 

На всички останали места е видимо, че има неспазване заради изборите. Апелирам да се мисли към радикални промени в Закона за гражданската регистрация, посочи министърът. 

В края на юли промените, приети в Закона за гражданската регистрация по отношение на допълнителни проверки на пререгистрираните лица преди срока за уседналост, участващи в изборите за местен вот, наистина дадоха допълнителни ангажименти за проверки, но не дадоха правомощия на МРРБ и в частност на ГРАО да извършва контрол, обясни министър Павлова.

Големите правомощия са били дадени на общините, част от които откровено са отказали да направят проверки. 

Министърът на регионалното развитие коментира, че тези проверки трябва да са извън местната власт, защото нерядко имало случаи кметове да регистрират хора в земеделски земи извън регулация, където например нямало дори една барака.

Павлова изнесе и данни, че 534 000 лица са заличени от избирателните списъци за местния вот, тъй като не отговарят изцяло на принципа на уседналост, защото живеят в чужбина. Те ще могат да гласуват на референдума.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна