Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще има нови изисквания за енергийните помощи

дърва огрев отопление
Снимка: БГНЕС

От следващия отоплителен сезон ще има нови изисквания за енергийните помощи, които получават социално слабите. Идеята е да се намери механизъм, чрез който да се стимулира използването на по-екологични горива за битово отопление.

Няколко работни групи вече търсят начин да въведат стандарти за използването на по висококачествени горива, по-ниско съдържание на фини прахови частици, обясни министърът на околната среда Ивелина Василева:
Идеята е да се намери механизъм, чрез който да се стимулира използването на горива за битово отопление с по-ниско съдържание на сяра и пепел.
Една от възможните мерки, ако например се отопляваме с дърва, изискването ще бъде те да са сухи, защото така вредните емисии във въздуха са значително по-малко, отколкото ако се използват мокри. Щадящи околната среда трябва да са и въглищата, съответно с по-малко съдържание на сяра и пепел.
Няма да налагаме забрани и изисквания към тях да преминават към друг тип отопление, което е по-скъпо и за тях не би било достъпно, а по скоро да стимулираме чрез енергийните помощи и използването, както казах, на по малко замърсяващи горива.
Друг вариант, който ще се обсъжда е общините сами да кандидатстват по проекти за подобряване на въздуха:
Пример затова би могло да бъде поставянето на филтри на комините на жилищата в районите, където хората се отопляват с твърдо битово гориво.
По Оперативна програма "Околна среда" са отделени 120 милиона лева за подобни проекти.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна