Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опасно време в цяла Източна България, бедствено положение е обявено в Белозем

| обновено на 29.09.15 в 12:12
Снимка: БГНЕС

Най-високата степен на опасност от валежи – код "червено", е в сила днес за Бургаска област. Очакват се бурен вятър, интензивни валежи и бурно вълнение на морето. Според Националния институт по метеорология и хидрология там се очаква дъжд от 70 литра на квадратен метър.

Оранжев код важи за областите Варна, Шумен, Ямбол и Сливен. Порои се очакват в цяла Източна България.

Пристанище Варна продължава да е затворено заради силния вятър. Скоростта му достига до 9 метра в секунда. От сутринта пожарникарите са реагирали на 10 произшествия, седем от тях били за паднали клони и дървета, има и един пострадал автомобил. Обстановката се нормализира. Летището работи нормално. 

Обстановката в пловдивското село Белозем постепенно се нормализира, след като късно снощи, заради обилния дъжд, наводнил улици, дворове и приземни етажи, там беше обявено бедствено положение.

Екипи на "Гражданската защита", "В и К" и пожарната продължават да отводняват засегнатите райони в Белозем. Най-сериозно са пострадали 10 семейства, в чиито домове, с плувнали във вода приземни етажи, помпите ще работят през целия ден, заяви пловдивският областен управител Розалин Петков.

Постепенно нивото на водата спада. Нормално е снабдяването с ток и вода. Няма бедстващи хора, каза изпълняващата дължността кмет на Белозем Пенка Кирилова, която прогнозира, че до вечерта бедственото положение ще бъде отменено. След спирането на дъжда, днес се нормализира обстановката и в съседното село Болярино, където остава да помага при отводняването един екип на пожарната.

В Априлци през последното денонощие са паднали 46,2  литра на кв. м. дъжд. В Троянско са измерени между 20 и 34 литра на кв. м., а в Ловеч – 28 литра на кв. м. Нивото на река Осъм в Ловеч и Троян се е покачило между 30 и 46 см, но остава далеч под критичните стойности. Няма сигнали за наводнени сгради и улици.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна