Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Новият временен дом на бежанците и нелегалните мигранти на гръцкия остров Кос някога е бил пищен 4-звезден хотел, пише британският вестник „Дейли експрес“. Сега обаче от луксозния блясък няма и следа -  сградата е превърната в зловонен лагер, препълнен с хора, отчаяно желаещи да достигнат Европа. За хилядите бежанци, пристигащи ежедневно на популярния гръцки остров, хотелът е една от малкото защитени конструкции на разположение. Гръцките власти не успяват да се справят с притока на лица, търсещи убежище, и те са оставени да се грижат сами за себе си - както могат. Резултатът от ситуацията може да бъде видян нагледно в изоставения хотел, където десетки са се установили в помещенията на бара, рецепцията и басейна на комплекса.

Талибаните се приближават все повече към зоните, в които Русия има интереси, отбелязва руският „Взгляд“.

Ситуацията започва да става тревожна за Москва, която наблюдава с нескрита тревога напредването на радикалните бойци към територии, които влизат пряко в зоната на интересите на Кремъл. През афганистанския град Кундуз преминават транзитните пътища към съседен Таджикистан. Експерти прогнозират, че талибаните могат да сложат ръка на цялата провинция. Ако това стане реалност, Централна Азия я очакват тежки времена. А ако руският партньор Таджикистан бъде заплашен, то това означава, че има заплаха и за Москва, коментира изданието.

Очаква се Брюксел да отправи остри критики към Анкара в годишния доклад за напредъка на Турция, съобщава турският вестник  „Заман“. В доклада на Европейската комисия, който ще бъде огласен на 14 октомври, ще има критики заради нарушения, свързани със свободата на изразяване и независимостта на съдебната система, са казали пред изданието източници от ЕС. Според тях, през последната година в Турция са наблюдавани най-големите нарушения в тези сфери, поради което критиките към Анкара ще бъдат много по-големи в сравнение с миналата година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна