Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Плевнелиев призова за създаване на обща система за идентифициране на кризите

Снимка: president.bg

В изявлението си пред Общото събрание на ООН президентът Плевнелиев призова за създаване на обща система за идентифициране на кризите с цел опазване на законността и правата на човека. Той коментира, че гражданите усещат нестабилността и очакват от политиците на действат смело за решаване на кризите.

Плевнелиев говори за екстремизма като сериозно предизвикателство за международната общност. По думите му ключът за справянето с този проблем е сътрудничеството както между държавите така и между различните сфери в обществото като правителство – граждани и неправителственият сектор

По въпроса за Сирия българският държавен глава не повтори определението си от по-рано за Асад, когато той го определи като тиранин, а по скоро наблегна на ролята на съседните на Сирия държави за справяне с бежанската вълна.

В речта му присъства и анексираната от Русия територия на Крим. Плевнелиев заяви категорично: "За нас Крим е Украйна, а Украйна е Европа". В не много пълната зала сред делегатите можеше да се види един от САЩ и нито един от Русия.

Сред останалите акценти в изявлението на българския президент пред световната общност бяха бедността, равнопоставеността и разрушаването на околната среда.  


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна