Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК: Еврочленките трябва да работят повече, за да спрат загубата на биоразнообразие

Държавите членки на Европейския съюз трябва да положат много по-големи усилия, за да успеят да спрат загубата на биоразнообразие в Европейския съюз до 2020 година. Това показва средносрочният преглед на целите от Стратегията за биоразнообразие, обяви днес Европейската комисия. Отбелязан е напредък в много области, но се подчертава, че държавите трябва да прилагат по-добре европейското законодателство в областта на околната среда. Освен това, опазването на биоразнообразието трябва да стане неделима част от земеделието, грижата за горите, регионалното развитие и търговските политики.

Еврокомисарят по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела също подчерта, че е необходима много повече работа, за да бъдат достигнати целите за биоразнообразие до 2020 година. Няма място за самодоволство - загубата на биоразнообразие означава загуба на животоподдържащата ни система. Не можем да си го позволим, икономиката ни също не може, допълни комисар Вела.

Средносрочният преглед на Стратегията за биоразнообразието съвпада с обявяване на резулататите от проучване на Евробарометър, което сочи, че най-малко три четвърти от европейците смятат, че съществуват сериозни заплахи за животните, растенията и екосистемите на национално, европейски и световно ниво. Над половината вярват, че ще бъдат лично засегнати от загубата на биоразнообразие.

Жените, които работят в сферата на образованието в Европейския съюз, са значително повече от мъжете, обяви Евростат. Резултатите от проучването на европейската статистическа служба бяха разпространени във връзка с предстоящия Международен ден на учителя 5 октомври. Те сочат, че към 2013 година като преподаватели са работели 8 милиона и 300 хиляди души. 70 процента от тях са били жени. Жените доминират в предучилищното и началното училищно образование като са съответно 95 и 85 на сто от преподавателския състав. Мъжете преподаватели обаче са повече във висшето образование, като съставляват 59 процента от обучаващите.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна