Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ambient Folklore избраха Първо студио за премиерата на дебютния си албум Carmina Veris

БНР Новини
Ambient Folklore на VI-ия Международен арт форум „Без граници” в Балчик (26.09.2015)
Снимка: Сандра Беркер


След две знаменателни участия на радио фестивала Alarma Punk Jazz – заедно с шотландския бард Саймън Кемпстън през 2013 г. и като подгряваща група на Йозеф ван Висем (февруари т. г.) – Ambient Folklore съвсем естествено стигнаха до идеята за радио концерта като форма на представяне и на дебютния си албум Carmina Veris. Албумът, който излезе това лято, е конфигуриран по много интересен начин, като пиесите в него са изсвирени от триото Ambient Folklore и от още една формация за средновековна музика – Der Dudelgeist, в която участват Евгени Чакалов от Ambient Folklore и Калин Йорданов („Исихия”, Irfan), който е чест гост-музикант на концертите на Ambient Folklore. Иначе триото се състои от Петър Делчев (контра китара, бисерица, тамбура), Татяна Йосифова (глас, даф, кахон) и Евгени Чакалов (ирландски флейти, контра китара,  средновековна италианска гайда). На концерта им довечера освен Калин Йорданов ще гостува още Юлия Узунова от „Кайно Йесно Слонце” на глокеншпил. Преди създаването на Ambient Folklore и Петър Делчев, и Татяна Йосифова са участвали на радио фестивала на програма „Христо Ботев” – съответно с „Кайно Йесно Слонце”  и с „Давидъ Проджект”.
Снимка
Ambient Folklore създават авторска музика на границата между Западното и Източното Средновековие. Текстовете им са взети директно от съществуващи исторически източници като сборника Carmina Burana и други, но мелодиите им са изцяло авторски и придават на пиесите им още едно измерение, което е неповторимо и не съществува в западната средновековна музика. Интересна е и инструменталната еволюция на групата – сред любопитните факти е, че повечето от пиесите в албума, макар и понастоящем да се свирят на контра китара, са създадени на чело-тамбура.

Това лято групата имаше няколко много важни генерални репетиции пред публика за концерта довечера – първо на „Битфест” в Битола (бившия фестивал „Битолско лето”), после – като подгряваща формация за „Месечинка” на Емил Билярски, и накрая – преди по-малко от седмица – на VI-ия Международен арт форум „Без граници” в Двореца в Балчик.

Концертът ще започне точно в 21.30 ч., като вратите на Първо студио ще бъдат отворени още в 21.00, за да може публиката да заеме местата си. Двама от присъствалите ще си тръгнат със специални награди – двоен билет за концерта на Guili Guili Goulag & The Big Nose Attack, организиран от Alarma Punk Jazz и Wrong Fest тази неделя (4 октомври, клуб *Mixtape 5*, B-Side), и двоен билет за премиерата на четвъртия студиен албум на „Кайно Йесно Слонце” – в Първо студио на 19 октомври.





2 октомври, програма „Христо Ботев”, „Аларма”, от 21.30 ч.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени