Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Севастийският архиепископ Теодосий отправи молитва за мир в храма "Свети Александър Невски"

Снимка: http://www.bg-patriarshia.bg / Снимка: БГНЕС

Архиепископ Теодосий от Йерусалимската патриаршия отслужи тази сутрин литургия в храма „Свети Александър Невски“ и отправи молитва за мир в Палестина и Близкия изток, като подчерта:
Йерусалимската църква се бори от две хиляди години да защитава всички ценни неща на своята територия,  които са важни за всеки един християнин. Тя се бори да ги опази, за да опази и вярата на всички християни по света. Нашата църква винаги се е борила за да може в целия свят да се наложи мирът. Като православни християни ние поддържаме правата на всеки един човек и ще продължаваме да се борим хората да живеят свободно и да бъдат защитени.
Преди това в интервю за "Хоризонт" духовникът подчерта:
Християните в Сирия и Близкия изток са подложени на непрекъснат натиск и война, която цели в крайна сметка тяхното ликвидиране и изчезване от този регион. Атаките срещу тях включват и разрушаването на християнските храмове и манастири, а някои от тях съществуват още от пети век. Нападенията не са насочени само срещу християните, но и срещу други религиозни и етнически малцинства от Близкия изток, както и срещу много мюсюлмани в това число.
В рамките на посещението си у нас влиятелният архиепископ Теодосий беше приет от главата на Българската православна църква патриарх Неофит. Двамата са обсъдили отношенията между двете църкви, както и ситуацията в Близкия изток, 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна